Műfüves focipálya

Kispályás foci – pályák és bajnokságok

Főleg az amatőrök körében örvend nagy népszerűségnek a kispályás foci. Hol és mennyiért lehet pályát bérelni?

Mi a helyzet a szervezett – fizetős bajnokságokkal?

Kispályás foci kialakulása, szabályok

A kispályás foci 1958-ban alakult ki a tömeges nagy pályás labdarúgás hanyatlásának köszönhetően. Kispályás mérkőzés akár egy kézilabda pályán is lehetséges, mivel nem igényel különleges felfestést. A kispályás foci jellemzője, hogy egyedi szabályokat dolgoztak ki, ezeket pedig egységesen használják. A speciális szabályzatban nem szereplő kérdésekben a nagypályás szabályoknak megfelelően járnak el.

Kispályás mérkőzés esetén a csapat létszáma 2x6 fő, egyikük a jól megkülönböztethető kapus (5+1). A játékidő általában 2x20 perc. Félidőben a játékosok rendszerint tarthatnak szünetet, ami öt percnél nem szokott több lenni.

A szabályok szerint a játéktérnek minden esetben téglalap alakúnak kell lennie, hosszának minimum 38 méternek, maximum 42 méternek, szélességének pedig minimum 18 méternek, maximum 22 méternek kell lennie. Mivel a bérelhető pályák mérete nem mindig igazodik ehhez a szabályhoz, esetenként lehetnek eltérések.

A kapunak 3 méter szélesnek kell lennie, a kapufák és a keresztléc vastagságának 8 centinek kell lennie, s az is fontos szabály, hogy a kaput borulásmentesen rögzíteni kell.

Bérelhető pályák Budapesten

Budapesten számos pálya áll rendelkezésre, ha bérelni támadna kedvünk. A bérleti díjat órákra számolják, az árak eltérnek a pálya méretétől és a talajtól függően. Pályaméretek között találunk 40x20-as, 55x22-es, 32x16-os, de akár 9x18-as pályákat is, tehát mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő pályát. Az árat befolyásolja a talaj is, ami lehet pl. műfű, gyepszőnyeg, parketta, sportlinóleum, PVC, öntött műanyag, salak, beton.

Nézzünk néhány példát:

A Fehérvári úton a 40x20-as műfüves pálya a legutolsó értesülések szerint 11.000,- Ft-ért bérelhető óránként, ugyanez a Könyves Kálmán körúton 7.000,- Ft. Valószínűleg az a legolcsóbb megoldás, ha a focizni vágyók felhívják a környező iskolákat, és megpróbálják kibérelni az iskola tornatermét. Ennek a megoldásnak egy hátulütője lehet: néhány iskolában az őszi, téli, tavaszi és nyári szünetben nem tudják megoldani, hogy valaki nyissa és zárja az iskolát, ezért a szünetek idején nem is adják bérbe a tornatermet.

Bajnokságszervezés

Bajnokságokat szinte egész évben szerveznek, de gyakori, hogy egy-egy évszakhoz kapcsolódóan zajlanak a bajnokságok. Például az Arany Ászok Futballaréna minden nyáron júliusban és augusztus elején nyári kupát szervez. Az őszi sorozatuk augusztus végétől október végéig tart, a tavaszi márciustól június végéig. A köztes időszakban sem állnak le a bajnokságok, csak kevésbé nagyszabásúak – fűtött sátrakban műfüves bajnokságokat tartanak.

Szintén évszakhoz kapcsolódó kupa a 2015. november 21-re szervezett HBF Őszbúcsúztató Kupa. Novemberben lesz továbbá pl. a Marczibányi kupa is. De folyamatosan szerveznek bajnokságokat az egyetemek is (pl. az ELTE).

A kupák kiírása mindig részletesen rögzíti a legfontosabb információkat: a nevezés határidejét, a pálya méreteit, specifikációit (pl. műfüves, milyen a kapu, sátor alatt van-e már a pálya), a meccsek időtartamát, és persze a nevezési díjat. A nevezési díjak természetesen nem egyformák, de általában 20.000,- Ft alatt vannak. Egyes kupáknál néhány ezer forinttal alacsonyabb a díj, ha a nevezési határidő elején megtörténik a jelentkezés és a befizetés, és magasabb a díj, ha a kupa előtti utolsó napokban történik meg a nevezés.

Megosztás

Kiss Dóra

Kiss Dóra

Szerkesztő

Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindent megéljük, de törekedni kell rá. A negatív élmény is élmény, amiből ihletet meríthetsz.