Midea kültéri klíma egységek

Klímaválasztás és klímaszerelés – árak és tudnivalókAz egyre melegebb nyarak egyre nagyobb kihívás elé állítják tűrőképességünket a hőséggel szemben, így érthető, hogy egyre többen gondolkodnak valamilyen légkondicionáló berendezés beszerzését.

Milyen klímát vegyek? Mennyibe kerül szereléssel együtt? Mi a helyzet a karbantartással?

Sok kérdés merül fel a klímavásárlás kapcsán, ezeket igyekszünk megválaszolni.

Klímaválasztás: márkák és szempontok

A klímaváltozásnak, az egyre melegebb nyaraknak köszönhetően, sokan úgy döntenek, hogy klímát szereltetnek lakásukba, irodájukba. Mivel a klímák nagy többsége már nem csak hűtésre, hanem fűtésre is képes, ezért azoknak, akik távfűtéses vagy tömbfűtéses lakásban laknak kitűnő opció lehet, hogy fűtési szezonon kívül is, saját maguk szabályozzák lakásuk belső hőmérsékletét.

A nyári kánikulát megelőzően a reklámújságok, online hirdetések, webáruházak, tele vannak különböző akciós klímák hirdetéseivel. Lg, Gree, Samsung, Daikin, Panasonic, Hisense – de, hogy melyiket válasszuk nem egyszerű kérdés.

Ha csak az ár alapján döntünk, rosszul tesszük, hiszen azt hogy milyen klímára van szükségünk, olyan tényezők befolyásolják, mint a lakás alapterülete, tájolása, falazat, a hűtendő helyiségek száma, a kültéri-beltéri egység között lévő távolság.

Mutatjuk miket érdemes megfontolni:

Klímavásárlás előtt

Sokan gondolják, hogy vásárlás előtt nem szükséges klímaszerelő szakemberhez fordulni, mert könnyen meg lehet határozni, mire van szükségük. Ha valaki gépészmérnök talán így is van, de a laikusok sok olyan részletre nem gondolnak, ami fontos lehet a megfelelő teljesítményű klíma kiválasztásakor.

Ha szakembert hívunk, akkor a helyszíni felméréskor megnézik

 • a lakás méretét, tájolását, elhelyezkedését, szigetelését
 • az ablak felület nagyságát, az ablak minőségét
 • a hűtendő helyiség(ek) rendeltetését (nappali, iroda)
 • a helyiséget használók számát
 • a helyiségben lévő hőtermelő gépek (sütő, hűtő) számát és teljesítményét
 • irodák, üzletek esetén a lámpák száma és teljesítménye is feljegyzésre kerül
 • a helyszíni adottságokat, hogy hova telepíthető a kültéri és beltéri egység.

A teljesítmény kiválasztása

A helyszíni felmérés alapján határozzák meg, hogy mekkora teljesítményű légkondicionáló berendezésre van szükségünk. A teljesítmény ismeretében már választhatunk, a különböző légkondik között kiviteli, esztétikai, garanciális szempontok szerint.

A klíma teljesítménye azért fontos, mert ha a teljesítménye kicsi, akkor nem lesz képes lehűteni a helyiséget. Problémát okozhat a túlméretezett berendezés is, azaz amelynek a teljesítménye nagyobb, mint a szükséges. A túlméretezett berendezések túl sűrűn kapcsolnak ki és be, ami az élettartalmukat csökkenti, nagyobb az energiafogyasztásuk, zajszintjük, erősebben fújnak.

Általánosságban elmondható, hogy egy 2,5-ös kW klíma a kis szobák, nappalik, hálószobák hűtésére alkalmas nagyjából 20-24 négyzetméterig, ha a szoba nem nyugati fekvésű.

A 3, 5kW-os klíma már 30-40 négyzetmétere teret is jól lehűt, az amerikai konyhás, lakások esetében is jó választás lehet, mert a sütés-főzés közben keletkező plusz hőterhelést is kompenzálni tudja.

Az 5kW-os teljesítményű légkondicionáló már egy teljesen más kategóriát jelent, jellemzően 40-60 négyzetméteres, egy légterű helyiség hűtésére használják. Az ennél nagyobb vagy több szobás lakásokat, jobb kettő vagy több kisebb teljesítményű klímával hűteni, hogy ne alakuljon ki jelentős hőkülönbség a lakás egyik vagy másik sarka között.

A típus kiválasztása

A lakás utólagos klimatizálására ablakklímát, mobil klímát és SPLIT rendszerű on/off vagy inverteres klímaberendezéseket használnak leggyakrabban. A ma kapható légkondik számos olyan extra funkcióval rendelkeznek, mint UV-fertőtlenítés, öntisztító-szagtalanító funkció, plazmaszűrő, ion generátor, inverteres kompresszor melyek komfortunkat növelik.

Érdemes megfontolni, hogy milyen energia besorolású berendezés mellett döntünk, mert egyes berendezések akár 40% is kevesebb energiát fogyaszthatnak. Ezen gépek ugyan többe kerülnek C vagy D kategóriás társaiknál, de a beruházás többletköltsége 1-3 éven belül megtérül. Nézzük meg a készülékek EER (hűtés) és COP (fűtés) mutatóit is, melyek a készülék leírásánál vagy a gyártók web oldalán is megtalálható. Ezek a számok mutatják meg a készülék tényleges energiafelhasználását. Minél magasabb az érték annál jobb a készülék energiafelhasználása.

Ha akciós légkondit választunk különösen fontos megnézni az energiafelhasználási mutatókat, mert sok esetben ezek kifutó szériák, rosszabb adatokkal rendelkeznek

Klímák felépítése

A split rendszerű klímák egy kültéri és egy (illetve multi klíma esetében több) beltéri egységből állnak össze. A berendezés két részét a falon keresztül vezetve rézcsövekkel kötik össze, amelyekben hűtőközeg áramlik.

A kültéri egység adja le a lakásból kivont hőt, a kültéri egység ventillátora ezt a hőmennyiséget távolítja el a forgása közben a hőcserélőről, a beltéri egység ventilátora pedig a szoba levegőjét áramoltatja át a lehűtött belső hőcserélőn. Így hűt a légkondi a lakásban.

Inverter vagy On/Off klíma?

A klímáknak két fő csoportja van. Az egyik a hagyományos működésű klíma. Amikor a lakás hőmérséklete elérte a beállított hőmérsékletet kikapcsol, majd akkor kapcsol vissza, amikor a benti hőmérséklet magasabb lesz a klíma távkacsolóján beállítottnál.

Az inverteres klímánál a beltéri egységben lévő érzékelő folyamatosan figyeli a helyiség hőmérsékletet, és a változás függvényében működteti fordulatszám szabályozással a kültéri kompresszort. Az inverteres klíma mindig éppen annyi hűtőközeget keringet, hogy ne változzon a lakás belső hőmérséklete. Mivel az inverteres klíma folyamatosan, de kis fordulatszámon üzemel, így az energiahatékonysága sokkal kedvezőbb - ellenben az on/off típussal, melynél minden bekapcsoláskor a maximumra pörgetve megy a kompresszor.

A rosszul felszerelt klíma nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem a lakásban élők közérzetét is ronthatja például a huzathatás miatt. A klíma helyét pontosan meg kell tervezni, ki kell jelölni a nyomvonalat, a kondenzvíz elvezetésének a módját, az elektromos energiavételezési lehetőségét.

Kik szerelhetnek klímát?

Minőségi szerelés

2015. június 15-től kizárólag olyan vállalkozások végezhetik el a hűtőközeggel rendelkező klímaberendezések telepítését, amelyek rendelkeznek a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság regisztrációjával. A képesítés nélküli és nem regisztrált szerelők nem végezhetnek légkondicionáló telepítést, karbantartást és gáztöltést sem.

A legjobb megoldás, ha attól a cégtől vesszük meg a klímát Budapesten és vidéken egyaránt, aki a telepítést és igény szerint a karbantartást is elvégzi. Egy átlagos klímaszerelés munkaideje 4-5 óra. Ez egy egyszerűbb szerelést jelent, ami 3-5 méter csövezéssel és egy-két fal átfúrásával jár. Aki falba vésett csövezést szeretne, annak plusz 1-2 órát kell rászámolnia.

A szerelés fontos része az elektromos bekötés is. Általában a konnektoros csatlakozás a jellemző, de a klímaszerelők egyedi kérésre villanyszerelő bevonásával az elektromos hálózatba is be tudják kötni a készüléket. Ha a meglévő hálózat gyenge, ebben az esetben szükség lehet a megszakító cseréje is.

A cseppvíz elvezetése is fontos a szerelés során, melyet szigorúan tilos az utcára, járdára kivezetni.

Klímák karbantartása

A klímakarbantartással a készülék élettartalmát növeljük meg. Csak hűtő klímákat évente egyszer, a fűtési funkcióval rendelkezőket évente kétszer szükséges karbantartani. A karbantartás során a klímaszerelők elvégzik a

 • beltéri egység gombátlanítását, baktérium mentesítését
 • kültéri egység tisztítását, nyomásmérését
 • hollander csatlakozók utánhúzását
 • elektromos egységek átvizsgálását, csatlakozók utánhúzását
 • légszűrők tisztítását esetleg cseréjét a beltéri egységben
 • komplett beszabályozást (nyomás értékek ill. Automatika)

Klíma vásárlás és telepítés költsége

Hozzávetőlegesen a klimatizálás valós költsége szobánként nagyságrendileg min bruttó 200.000 Ft-ba kerül. Ettől eltérni, csak úgy lehet, ha kifutó vagy műszakilag elavult légkondit vásárlunk vagy ha a szerelés nem megfelelő anyagokkal történik.

Megosztás

Tóth Veronika

Tóth Veronika

Főszerkesztő

Hiszek abban, hogy mindenki képes a környezetét jobbá tenni. Akár egy szép festmény, egy dal vagy egy érdekes, sokakat megérintő olvasmány által.