Kültéri klíma töltése

Kánikula: tippek a túléléshez klímávalTalán a klímaváltozásnak is köszönhető, de egyre gyakrabban vannak nagyon meleg hetek nyáron, amiknek átvészelése nehéz és megterhelő tud lenni a szervezetre nézve.

Szerencsére van megoldás: egy megfelelően légkondicionált lakás, vagy iroda sokkal könnyebbé teszi a meleg nyári mindennapokat.

Akkor mindenképpen klímát kell venni?

Mit érdemes erről tudni?

A kánikula veszélyei – miért van szükségünk a klíma berendezésre

Kánikulában az emberek fokozott leterhelésnek vannak kitéve. A nagy melegben nehezebb dolgozni, tanulni, koncentrálni, de még pihenni, aludni is. A túlzottan nagy meleg pedig már az egészségre is veszélyes.

Eme veszélyek elkerülésének az egyik legjobb módja, ha nem tartózkodunk túl meleg helyen, ezt viszont nyáron nem olyan könnyű megtenni. Ekkor segítenek nekünk a légkondicionálók, a klíma, és a mobil klíma berendezések.

Budapesten rengeteg bolt kínál eladásra különféle klímákat, de azok sincsenek hátrányban, akik az ország más részein laknak: nem csak a vidéki városokban szerezhetőek be a klímák, de sok bolt kínálja eladásra úgy a termékeit, hogy vállalnak kiszállítást az ország egész területén, így a legeldugottabb falvakban is könnyűszerrel vásárolhatunk.

Minél több mindenre képes egy klíma vagy mobil klíma, annál drágább. Ami az árakat illeti, a gyártók a kisebb pénztárcájú emberekre is gondolnak, amikor rendszeresen akciókat tartanak, így az akciósan vásárolt termékekhez, olcsóbban lehet hozzájutni.

A klíma berendezések főbb funkciói

Ezek az eszközök képesek megfelelő hőmérsékletet biztosítani a lakásokban, munkahelyeken, iskolákban. A mai, modern klímák már nem csak a hűtésre képesek. Szűrőrendszerük képes baktériumokat, vírusokat, penészgombákat kiszűrni a levegőből.

A legmodernebb klímákkal már fűteni is lehetséges! Ráadásul mindezt gyorsan, kényelmesen. A gyártók, egyre energiatakarékosabb modelleket állítanak elő. Így még pénzt spórolni is lehet. A klíma működését, a hűtést, és a fűtést is előre be lehet programozni. Így, ha valaki például csak délután öt órára szeretné lehűteni a lakását, mert akkor ér haza a munkából, csak annyit kell tennie, hogy reggel beprogramozza a hűtést.

Általában távkapcsoló is jár a klímához, és persze a gyártók a minél zajmentesebb gépek előállítására törekszenek. Többféle klíma létezik, például split klíma, multi klíma, hőszivattyús inverteres klímák.

A split klíma vizet használ fel a működéshez. A multi klíma képes egyszerre egy épület több helységét is hűteni. A hőszivattyús inverteres klímák képesek fűteni, de mindezt ráadásul energiatakarékosan.

A klímák beszerelését, üzembe helyezését, de a javítást, karbantartást, tisztítást is csak megfelelően képzett szakember végezheti. Szabályozva van, ki számít szakembernek, és ki nem. A legmagasabb szintű kék kártyás klímaszerelői szakvizsga kell ahhoz, hogy valaki szakembernek számítson. A tisztítást is a legjobb szakemberre bízni.

A mobilklíma: tudnivalók

A mobilklíma nagy előnye a hagyományos klímával szemben, hogy abszolút mobil: például, ha valaki albérletből másik albérletbe költözve szeretné magával vinni az általa vásárolt mobilklímát, gond nélkül megteheti. Sőt, lakáson belül, bármikor átviheti a mobil klímát egyik szobából a másikba.

Ezek a készülékek is képesek hűteni, sőt fűteni is, és a legtöbb fajtához jár a távkapcsoló. Itt is igaz az, hogy a gyártók igyekeznek minél zajmentesebb és energiatakarékosabb modelleket előállítani. A mobil klímákat a tulajdonos önmaga is képes otthon tisztítani, a karbantartást is elvégezheti ő maga, ki tudja ő maga is tisztítani a légszűrőt, leengedni a felgyűlt vizet. De szakember segítségét is igénybe veheti. Ha a mobil klíma javításra szorul, ahhoz mindenképpen szakember segítsége kell.

Megosztás

Tóth Veronika

Tóth Veronika

Főszerkesztő

Hiszek abban, hogy mindenki képes a környezetét jobbá tenni. Akár egy szép festmény, egy dal vagy egy érdekes, sokakat megérintő olvasmány által.