Villanyszerelő doboz, kábelek

Villanyszerelés – árak és fontos tudnivalókVettünk egy új lámpatestet? Szeretnénk kicseréltetni a kapcsolókat? Nagyobb teljesítményű háztartási géppel bővült a család, és szükség lett a hálózat felújítására, a lakás átvezetékelésére? Biztonságtechnikai megoldásokra lett szükségünk?

Sok esetben lehet egy háztartásban szükség villanyszerelésre.

Nézzük mit és hogyan csinálhatunk házilag, és mire számíthatunk, ha villanyszerelőt hívunk.

Villanyszerelés házilag: alapismeretek

Otthonunkban nagyon sok oka lehet annak, hogy villanyszerelő szakemberre van szükségünk. Talán egy izzó cseréje elvégezhető minden szakismeret nélkül, de ne feledjük: az elektromos áram életveszélyes, és láthatatlan!

Saját magunk is elvégezhetünk egy-két apróbb munkát, ha rendelkezünk villanyszerelési alapismeretekkel. Nagyon fontos azonban, hogy körültekintően járjunk el, és saját érdekünkben mindig tartsuk be a biztonsági előírásokat:

 • megfelelő védőfelszerelés alkalmazása: védőkesztyű, száraz, műanyag talpú cipő,
 • főbiztosító lekapcsolása a munkavégzés megkezdése előtt,
 • földelt eszközök használata,
 • feszültség ellenőrzése az áramkörökben feszültségmérővel, fázisceruzával,
 • minden esetben tanulmányozzuk alaposan a használati utasításokat.

A leggyakrabban ránk váró, alap villanyszerelési feladatok között szerepelhet az izzócsere, amit csak lekapcsolt állapotban végezzünk el, és ne közvetlenül a kiégés után, ugyanis ilyenkor még forró lehet a felület. Csak az üveg részhez érjünk hozzá.

A lógó, kicsúszott konnektorok, meglazult villanykapcsolók javítását is el tudjuk végezni kis ügyességgel. Javításkor ügyeljünk az aljzat feszültségmentesítésére, ellenőrizzük, hogy a bekötővezetékek a helyükön vannak-e, illetve csere esetén kövessük a kis bekötési ábrát.

Villanyszerelés felújításkor

Egy régebben készült lakásban, vagy házban az elektromos vezetékek elavulttá válhatnak. Az új háztartási eszközök, elektromos berendezések megnövekedett energiaigényét egy 30-40 éves hálózat már nem képes ellátni, azonkívül a túlterheltségtől tűz-, és balesetveszélyessé is válhat.

Az érintésvédelmi földelés hiánya okozhatja még a legtöbb problémát. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy milyen állapotban vannak a vezetékeink, szeretnénk biztonságban tudni magunkat, otthonunkat, értékeinket, forduljunk szakemberhez.

A villamoshálózat felújításának menete

Az első konzultáció általában ingyenes, és ilyenkor készül az árajánlat is. A fal szerkezete, a technikai megoldások lehetősége, a megrendelő igényei is befolyásolják, hogy a szakember milyen módon végzi majd el a lakás átvezetékelését.

Nem csak erősáramú, hanem biztonságtechnikai rendszerek, gyengeáramú hálózatok (telefon, kaputelefon, tv) is beszereltethetők.

A villanyszerelési munkálatok alapvetően két részre oszthatók:

 • Elektromos alapszerelés, ide tartozik a vésés, csövezés, dobozolás, vezetékek behúzása, összekötése, biztosítéktábla.
 • Szerelvényezés: amikor a kapcsolók, konnektorok, lámpatestek kerülnek felszerelésre, a bojler, villanysütő, elektromos főzőlap, mosogatógép, jakuzzi bekötése és üzembe helyezése is ide tartozik.

Ezután kezdődhet a kivitelezés, ami általában kétféle megoldásban történik:

 • Falba süllyesztett technológiával, amikor a falak vésése horonymaróval történik, az ily módon süllyesztett csövekbe kerülnek befűzésre a vezetékek. Ez általában új áramkörök kialakításánál történik.
  Panellakásoknál viszont tilos a csövek süllyesztése, hiszen a főfalakban található vasalás sérülése bemaráskor az épület statikai gyengülésével járna. Ezért dupla szigetelésű rézkábellel dolgozik a villanyszerelő, és ezt egy kis gletteléssel el is lehet tüntetni. Egy átlagos panellakás teljes villamos hálózatának átszerelése az elvégzendő munka és a megrendelő igényeinek függvényében mintegy 240-450 ezer Ft között elérhető.
 • Falon kívüli, kábelcsatornás technológia lehet a másik megoldás. A betonfalakra a megfelelő méretű kábelcsatorna csavarokkal van rögzítve, amelyben a vezetékek futnak. Korunkban már olyan kivitelű kábelcsatornák kaphatók, amelyek esztétikailag is megfelelnek, igényes kinézetűek, kevésbé rontják a lakás képét. A komplett elektromos hálózat felújítása ezzel a módszerrel 160-180 ezer Ft.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá lakásunkat villamossági szempontból?

Biztonsági megfontolások

Fontos tudni, hogy a panellakások elavult elektromos hálózata is biztonságossá tehető például a következők szerint:

 1. Biztosítéktábla cseréje: A lakásban található vezetékeket megfelelően méretezett kismegszakítókkal kell ellátni.
 2. Fi-relé beépítésével, aminek a feladata, hogy a 30 milliampernél nagyobb hibaáramot ne engedjen a fogyasztó felé, ezzel megakadályozva azt, hogy a meghibásodott berendezés halálos áramütést okozzon.
 3. Elektromos kötések felújítása: ha a régi, elavult technológiai eszközökkel végzett kötések elöregedtek, fellazultak, komoly károkat okozhatnak az elektromos berendezésekben, továbbá tűz, és balesetek forrásai is lehetnek.

A biztonsági javításokért átlagosan 52-65000 Ft-ot kér el egy villanyszerelő.

És hogyan válasszunk megfelelő villanyszerelőt?

Regisztrált villanyszerelők

Természetesen, mint minden más munkálatok elvégzésénél, ez esetben is válasszunk nagyon körültekintően a villanyszerelő mesterek között. Azonban vannak olyan munkák, amelyeket csak az áramszolgáltatói regisztrációval rendelkező szakemberek végezhetnek el.

Ilyen például a villanyóra plombájának az eltávolítása. Nem csak a kivitelezési munkálatokat, hanem a szolgáltató felé a teljes körű dokumentációs feladatokat is intézi. Ilyen feladatok a következők:

 • Villanyóra áthelyezésére lakásfelújítás, iroda átalakítás során kerülhet sor. Egy rossz helyen lévő villanyórával falak bontásakor ajtónyílások vágásakor kerülhetünk szembe. Áthelyezésre esztétikai vagy helytakarékossági szempontok is okot adhatnak. Az áramszolgáltató előírásai alapján, csak az általa elfogadott, tipizált mérőóra szekrény szerelhető fel a villanyóra és a mérőhely egyéb berendezései számára. Villanyóra áthelyezéssel egy időben a mérőhely szabványosítását is el kell végezni.
 • Mérőhely szabványosítás: a régi villanyóra szekrények elavultak, a vezetékek kötései meglazultak, ezek komoly veszélyt jelentenek az elektromos eszközökre, tűzveszélyes, életveszélyes állapotot is okozhatnak. A mérőhely szabványosítás a gyakorlatban egy teljesen zárt, a villanyóra számára dupla plombálási lehetőséget biztosító tipizált mérőszekrény felszerelése. A villanyórát a lakótérben kívül kell elhelyezni, ezzel egy időben a mért, és méretlen fővezeték, valamint a csatlakozóvezetékek kötéseinek vizsgálatát, szükség esetén cseréjét is el kell végezni.
 • A teljesítménybővítés egyszerűen kifejezve a villanyóra kismegszakítójának (biztosítékának) cseréje nagyobb értékűre. Leggyakrabban az elektromos berendezések számának és teljesítményének növekedése miatt szükséges. A teljesítménybővítés 32 Amper igényléséig alanyi jogon jár, itt csak egy alap szerelési költséggel, 7550,- Ft-tal kell számolni. E feletti igény esetén 3600,- Ft + Áfa/Amper hálózatfejlesztési díj fizetendő. A mérőóra helyének azonban a szabványok előírásainak meg kell felelnie, melynek a felülvizsgálata, dokumentálása, kivitelezése regisztrált villanyszerelő kompetenciája.

Általában a következő villanyszerelési árakkal lehet kalkulálni:

 • mérőhely felülvizsgálata, + dokumentáció: 20.000 Ft.
 • ügyintézés: 20.000 Ft.
 • mért és méretlen fővezeték cseréje: 8.000 Ft-tól.
 • egy fázisú villanyóra 32 A teljesítménybővítése: 14.000, Ft-tól.

Éjszakai áram

A vezérelt, azaz éjszakai áramnak kedvezőbb a tarifája, így érdemes lehet azokban a lakásokban igényelni, amelyekben villanykályha, villanybojler működik. A vezérelt mérőre kapcsolt eszközöknek egy speciális berendezés segítségével biztosítják a villamos energiát.

A központi vevő és vezérlő egység külön villanyórában kap helyet, különálló hálózattal és biztosítéktáblával. Ha 32 Amper teljesítményen belül növekedik a felhasználási igény, akkor a vezérelt mérőóra felszerelése ingyenes.

Láthatjuk tehát, hogy milyen komoly dolog az áram ellátása lakásunkban, otthonunkban. Nagy szakmai felkészültséget, és minden pillanatban erős koncentrációt igényel, hiszen a legnagyobb veszélye a láthatatlansága. Már gyerekkorban megismerkedhettünk az elektromos eszközök biztonságos használatával, de soha nem lehet elégszer átismételni a tudnivalókat. Íme, néhány jó tanács:

 • A biztosítékokat, áramköröket ne terheljük túlzottan, használjunk áramkör megszakítókat,
 • Lehetőség szerint kerüljük a túl sok hosszabbító használatát, húzzuk ki azokat,
 • Felmelegedésre hajlamos elektromos berendezések, izzók közelébe ne hagyjunk gyúlékony anyagokat,
 • Vizes kézzel, nedves környezetben ne használjunk árammal működő berendezéseket,
 • Ne hagyjunk bekapcsolva elektromos eszközöket felügyelet nélkül.

Megosztás

Tóth Veronika

Tóth Veronika

Főszerkesztő

Hiszek abban, hogy mindenki képes a környezetét jobbá tenni. Akár egy szép festmény, egy dal vagy egy érdekes, sokakat megérintő olvasmány által.