Lakás belülről

Lakásbiztosítás – hogyan válasszunk?A lakásbiztosítás egy szerződés, ami egy esetleges káresemény után kötelezi a biztosító társaságot a károk megtérítésére. Ez nagyon jól hangzik, ugye?

A gyakorlat sajnos nem ennyire egyértelmű, hiszen a biztosítók érdeke ezzel ellentétes – hiszen ők szeretnének minél kevesebb kártérítést kifizetni.

Mi szükséges a biztosítás megkötéséhez? Melyik biztosítóban bízhatunk? Mi az a MABISZ?

Sok kérdés van, amire szerződéskötés előtt felmerülhet.

Cikkünk segít a lakásbiztosítás ügyintézésével kapcsolatos tudnivalókban.

  1. Szerződéskötés, kalkulátorok
  2. MABISZ és szerepe
  3. A Generali biztosító: ajánlatok és feltételek
  4. A Groupama biztosító
  5. Lakásbiztosítás felmondása

Lakásbiztosítás kötése, kalkulátorok

Az otthont jelentő ingatlan - legyen az medencés, többszintes, rózsadombi luxuskategóriás villa, vagy másfél szobás panellakás - az egyik, legtöbb esetben a legféltettebb tulajdonunk.

Teljesen természetes és magától értetődő, hogy biztosítást kötünk rá és a benne található vagyontárgyakra. Több bank és biztosító kínál ilyen fajta szolgáltatást, más és más kondíciókkal és feltételekkel.

Mivel a szerződés megkötése komoly ügy - néha egy egész életre szóló döntés, ezért nem árt jól szétnézni a piacon, összehasonlítani a különböző ajánlatokat, hogy kiválaszthassuk a számunkra (és a birtokunkba lévő lakás, ház és a vagyontárgyak tekintetében) a leginkább megfelelő konstrukciót.

A lehetséges sok-sok lakásbiztosítás összehasonlításának talán legegyszerűbb, otthon a számítógép előtt ülve megtehető módja a lakásbiztosítás kalkulátorok használata.

A piac legtöbb szereplőjének honlapján található ilyen szolgáltatás, ahol az ingatlan adatainak és legfontosabb jellemzőinek megadása után a rendszer megmondja, hogy mennyibe fog kerülni, ha az adott szolgáltatóval kötünk lakásbiztosítási szerződést.

Milyen adatokat kér egy ilyen online kalkulátor?

A lakásbiztosítási kalkulátor használatakor meg kell adni a biztosítani kívánt ház, vagy lakás jellegét (ikerház, sorház, családi ház, vagy lakás). Az is fontos adat, hogy a falak és a tetőszerkezet milyen anyagból épültek. Egy téglalakás más besorolás alá esik a biztosítás összegének megállapításakor, mint a vályog, vagy a fából készült ház.

Ugyanígy elmondható, hogy a cseréptető nem ugyanaz a kockázatok szempontjából, mint a zsúptető. Fontos tényező lehet a lakás alapterülete, vagy éppen az, hogy egész évben lakott-e, vagy éppen egy télen üresen hagyatott Balaton parti üdülőkörzetben található. (Köztudott, hogy az ilyen lakások könnyűszerrel válhatnak a betörők célpontjává, illetve a távozáskor véletlenül nyitva felejtett csap is nagyobb eséllyel okozhat galibát.)

A lakásbiztosítási kalkulátorok használata, lakásbiztosítások összehasonlítása során azt a kérdést is felteszi a rendszer, hogy csak magát az ingatlant, vagy a benne lévő ingóságokat is biztosítani kívánjuk-e. A házhoz tartozó melléképületek „biztossá tétele” is növelheti az éves díj költségeit.

Melyik lakásbiztosítás kalkulátorokat érdemes használni?

A Netrisk az első online biztosítási alkusz, nagy név a piacon. A lakásbiztosításon kívül autó és utasbiztosítással is foglalkoznak. Egy másik online kalkulátorral is rendelkező alkusz, a Biztosítás.HU Kft.. A weboldalukon vannak hasznos információk, el lehet őket érni telefonon vagy személyesen is a budapesti irodájukban.

MABISZ – Magyar Biztosítók Szövetsége

A lakásbiztosítások összehasonlítását nagyban megkönnyíti a kezdeményezése. Az ajánláshoz csatlakozott biztosítók vállalják, hogy az ajánlásban rögzített módon és sorrendben írják le az általuk kívánt biztosítási termék jellemzőit. (Azt, hogy mire vonatkozik a biztosítás, milyen estben és mennyit fizetnek a megtörtént kár esetén.)

Természetesen egyetlen piaci szereplőnek sem kötelessége csatlakozni a kezdeményezéshez, de valószínűleg aki kicsit is utána néz a lakásbiztosításoknak (és aki kötni akar, az utána fog nézni), annak a számára szimpatikus és bizalmat ébresztő lesz az ajánlás betartásának a ténye.

Kik a legnagyobb biztosítók a piacon?

Magyarországon lakásbiztosítás szempontjából két kiemelkedő piaci szereplő létezik, az egyik a Generali. A másik pedig az Országos Takarékpénztár, vagyis az OTP. Az utóbbi nem „magányosan” köti az ingatlanokat óvó-védő szerződéseket, hanem szerződött stratégiai partnerével, a Groupama Biztosítóval együtt.

A Generali biztosító: ajánlatok és feltételek

Hazánk egyik legismertebb biztosítója, a Generali (nem meglepő módon) lakásbiztosítással is foglalkozik. Mivel az otthonok is különbözőek, a szolgáltató több, egész pontosan négyféle lakásra köthető biztosítással van a piacon.

A jelenleg köthető biztosítások elsősorban az ingatlan értéke szerint csoportosíthatók. A Generali, - mint annyi más piaci szereplő - igyekszik a legkülönfélébb plusz szolgáltatásokkal és a magasabb árkategóriás termék megvásárlásához járó ajándékokkal kedveskedni a vevőinek.

A négy lakásbiztosítás közük kettőhöz (természetesen a két drágábbhoz) ingyenes utasbiztosítást is kap bónuszba az, aki ingatlanának biztonságát a Generali „kezébe helyezi”.

Milyen kedvezményeket kaphatunk?

A különböző kedvezményekben sincs hiány, ez a szolgáltató elsősorban az idősebb generációt szeretné előnyökhöz juttatni. (Ebben nincs semmi meglepő, hiszen róluk inkább feltételezhető egy drága ingatlan tulajdonlása, illetve sokan - és egyre többen - vannak a magyar társadalmon belül.)

Már ötven felett jár a kedvezmény, de a hatvanöt év felettiek még jobban járnak. Azok is számíthatnak költségeiknek kisebb arányú csökkentésére, akik nem kívánnak személyesen befáradni ügyintézésre, hanem biztosítási ügyeiket hajlandóak telefonon, vagy online elrendezni.

Természetesen a legnagyobb kedvezményben a Generali hűséges ügyfelei részesülnek. Ők húsz százalékkal kevesebbről kapnak számlát, de ehhez három évre el kell köteleződniük az adott lakásbiztosítás mellett.

A biztosító a lakásbiztosítás mellé olyan plusz szolgáltatásokat is ajánl, mint a chippel ellátott kisállatok biztosítása, a non-stop működő mestervonal, vagy az időjárás biztosítás, amely akkor fizet, ha a belföldi nyaralást egy váratlan hidegfront, vagy esős időszak hiúsítja meg.

A Groupama biztosító

Hazánk legnagyobb bankja, az OTP sem marad ki a lakásbiztosítás üzleti szegmenséből. A pénzügyi vállalat nem „egy személyben” nyújt biztosítási szolgáltatást lakások és házak tulajdonosai részére, hanem stratégiai partnerével, a Groupama Biztosítóval karöltve dolgoznak ki újabb és újabb biztosítási csomagokat, amivel versenyképességüket kívánják szavatolni a piacon.

A Groupama (és vele együtt az OTP) három fajta csomaggal dolgozik. Ezek közül mindegyik fizet az alapvető, leggyakrabban megtörténő károk (pl. a legkülönfélébb természeti katasztrófák, árvíz, viharkár, tűz, villámcsapás, illetve a rablások és betörések) esetén, de nem minden esetben azonos mértékig.

Tűzkár nélküli füst és koromszennyeződésből származó veszteségeket a legolcsóbb csomag csak évi százezer forint értékben téríti meg, a legdrágább biztosítás megkötése esetén viszont hatszor ennyiért helyrehozható kárt is áll az OTP.

Természetesen minél többe kerül egy lakásbiztosítási csomag, annál több dolog esetén jelezhetjük a Groupama felé, hogy fizessen a minket ért veszteségekért. A legtöbbe kóstáló csomag még az elhagyott kulcsok pótlása és a meghibásodott háztartási gépek estén is „segítségünkre siet”.

A Groupama nemcsak egyéni tulajdonosok, hanem lakóközösségek és lakásszövetkezetek biztosítását is vállalja. Számukra a Groupama Társasházközösségek és Lakásszövetkezetek Biztosítása néven futó terméket ajánlják. Az alapbiztosítás mellé - szinte magától értetendően - választható kiegészítő biztosítások széles sora köthető (és fizethető). Ezt a fajta terméket nemcsak a társasház kizárólag közös használatú helyiségeire és a közös tulajdonú épületszerkezetre lehet megkötni, hanem az épületben található, albetétesített lakásokra is.

Lakásbiztosítás felmondása

Bárkivel előfordulhat, hogy úgy érzi, a megkötött biztosítási szerződés nem megfelelő az igényeinek. Kellemetlen tapasztalat volt a szolgáltatóval, vagy csak talál egy megfelelőbbnek látszó konstrukciót.

Az is előfordulhat, hogy az adott ingatlan eladásra kerül, és a volt tulajdonos értelemszerűen nem akarja tovább állni a biztosítás költségeit. (Az adásvétel után külön le kell mondani a biztosítást, nem fog automatikusan megszűnni attól, hogy a lakás, vagy a ház már nem a mi birtokunkban van.)

Ilyen esetekben fordulhat elő a lakásbiztosítás felmondása. Ez a jogi aktus mindkét fél részéről megtörténhet, és semmifajta indoklást nem szükséges adni, ahhoz hogy létrejöjjön. A lakásbiztosítás felmondása egy felmondó nyilatkozattal történik, ami az adott pénzintézet, vagy biztosító társaság honlapjáról általában letölthető.

A pontosan kitöltött, aláírt és dátummal ellátott lemondási nyilatkozat beadásának napjára érdemes nagyon odafigyelni, mert ha az évforduló után akár egy nappal beadott kérelem esetén is érvényes az, hogy a szerződés még egy évre automatikusan meghosszabbodik, így még egy éves biztosítási díj megfizetése kötelezővé válik.

Megosztás

Kiss Dóra

Kiss Dóra

Szerkesztő

Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindent megéljük, de törekedni kell rá. A negatív élmény is élmény, amiből ihletet meríthetsz.