Lézeres szőrtelenítés also karon

Tartós szőrtelenítése: lézeres és IPL kezelésekManapság – legyen szó férfiakról vagy nőkről, a szőrtelen, bársonyos bőr az igényesség, és jólápoltság jele. Szőrtelen, makulátlan megjelenésű modelleket látunk a magazinokban és a tv-ben.

Létezik erre valóban tartós megoldás?

Elfelejthetjük végre a borotvát, a gyantát és egyebeket?

A lézeres szőrtelenítés egy ilyen lehetőséget ígér, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hagyományos és a lézeres megoldások összehasonlításán keresztül.

Hagyományos szőrtelenítő technikák

Nagyobb terület szőrtelenítése legegyszerűbben borotvát használhatunk. Könnyen kezelhető és olcsón beszerezhető. Használata gyors, mindenféle hosszúságú szőrszálra használható. Hátránya, hogy irritációt okozhat, és könnyen sérülhet a bőr.

Oké, de milyen más megoldások léteznek?

Szőrtelenítő krémek

A szőrtelenítő krémek használta egyszerű, biztonságos és gyors. A legelső használat előtt mindenképpen végezzünk bőr-tesztet az allergiás reakciók elkerülése érdekében. Felkenése után a hatóidő leteltével egyszerűen lemossuk a krémet a szőrszálakkal együtt. Hatása ugyan tovább tart, mint a borotválásé, de hátránya, hogy sokszor megmarja és érzékennyé teszi a bőrt.

Választhatunk profi, gyógynövényes végleges szőrtelenítő krémeket is. Jellemzőjük, hogy növényi hatóanyagaikkal gátolják a szőrtüszők működését, lelassítva a szőrszálak növekedését. A hagymák egyre gyengülnek, a szőrszálak pedig egyre lassabban nőnek. A növényi összetevőknek köszönhetően elkerülhető a gyantázás, vagy epilálás után fellépő szőrbenövés és bőrirritáció.

Mi a helyzet az epilátorokkal?

Epiláció és gyantázás

A házi epiláló készülékek használatának lényege, hogy a gép fején lévő apró csipeszek húzzák ki a szőrszálakat a bőrből. Már kis, apró pihéken is használható, viszont sokaknak nagyon fájdalmas lehet.

Az epilálás tehát bár fájdalmas, de ez a fájdalom idővel enyhülhet, és a szőrtelenítések közötti idő mindinkább kitolódik.

Nem kevésbé fájdalmas szőrtelenítő eljárás a gyantázás. A gyantát mindig tiszta, száraz, sérülésmentes bőrön használjuk. Ne alkalmazzunk előtte se testápoló krémet, se más kozmetikumot.

Az érzékeny bőrűek gyantázás előtt végeznek bőr-tesztet. Előnye, hogy a gyanta a szőrt általában szőrtüszővel együtt tépi ki, ezáltal ritkulni fog a szőr növekedése. A gyantázás területén a bőr felső hámrétege sérül, tanácsos valamilyen nyugtató hatású testápolóval bekenni, valamint a szoláriumozást és a napozást kis ideig kerülni.

Lézeres szőrtelenítés

A végleges lézeres szőrtelenítéssel az arc, a teljes test és az intim testrészek területén is eltüntethetők a zavaró szőrszálak. Az eljárás során a lézerfény elroncsolja a szőrtüszőket, megakadályozza a szőr növekedését a növekedési szakaszban lévő szőrszálaknál.

A szőrtelenítő kezelések során a bőr tónusa és színe határozza meg a kezelés paramétereit. Egy hullámhosszt használnak a hatékony kezelés érdekében, a lézer impulzusok rövidek és a hűtött kezelőfej minimalizálja a bőr felmelegedését. Nagyobb területen is elvégezhető a lézeres kezelés, ami után a benőtt szőrszálak előfordulása csökken.

Előkészületek:

 • a kezeléskor a szőr legalább egy milliméter hosszú kell, hogy legyen
 • a kezelés előtt kerülni kell az erős napsugárzást és a szolárium használatát
 • a lézeres szőrtelenítő kezelést megelőző két hónapban célszerű már csak borotvával szőrteleníteni, illetve a borotva használata ajánlott az egész kezelés sorozat alatt
 • smink, dezodor és testápoló krémek használata a kezelés napján nem javasolt
 • konzultációra van szükség, amelyen részletes kórtörténet kerül felvételre a kezelésre való alkalmasság érdekében
 • bőrtípus meghatározása
 • tesztkezelésre kerül sor a kezelendő területen az esetleges túlérzékenységet kizárandó, a kezelés előtti felvilágosítás pedig a kezelés menetéről, a tapasztalt érzésről és a kezelés utáni bőrápolásról szól.

Hogyan zajlik a kezelés, mi a menete?

A kezelés időtartama függ a kezelendő terület nagyságától és a fej nagyságától. A kezelendő felület tisztítása után a lézeres fejjel végignyomogatják a bőrt, elkerülve az anyajegyeket és a tetoválásokat. A kezelt területen enyhe fájdalmat lehet érezni, apró szúrásokhoz hasonlítót, a kezelés alatt pedig védőszemüveget kell használni a szem védelme érdekében.

A kezelés befejezését követően az irritáció megelőzésére speciális nyugtató krémekkel kezelik a felületet, esetleg hideg borogatás vagy nyugtató spray használatára is szükség lehet. A kezelést követő 2-4 héten belül az elhalt szőrszálak elkezdenek kihullani. Mi az az IPL?

IPL (villanófényes) szőrtelenítés

A tartós szőrtelenítést IPL technológiával - azaz intenzív villanófény technológiával végezve a fény és lézergépek által kibocsátott fényimpulzusok a bőrre vetítődnek, behatolnak a felső bőrrétegbe és a melanin segítségével a szőrtüszőbe jutnak. A melanin a fény energiáját hővé alakítja, a hőt a szőr gyökerébe vezeti. A hőhatás következtében elpusztul a szőrgyökér így nem képződik újabb szőrszál.

A kezelést megelőzően nem ajánlottak a következők: Epilálás, gyantázás, szőr kihúzása csipesszel, szőkítés, szőrtelenítő krém, napozás és szoláriumozás, arckezelés esetén a smink.

A kezelés menete:

 1. A kezelést egy tanácsadás előzi meg, melyen felvilágosítást nyújtanak a kezelési módszerekről, valamint felállítják a szakvéleményt a kezelni kívánt területről tekintve a bőr típusát illetve a szőr színét és erősségét.
 2. Előkészület: a kezelés előtt meg kell szabadítani a kezelendő felületet a szőrtől. A tartósan szőrtelenítendő terület vékony géllel történő bekenése pedig a hűsítést szolgálja. A kezelés során a bőr reakcióját folyamatosan figyelik.
 3. A kezelés során nagy energiájú fény vetítődik a bőrre, a fény hullámhossz-spektrumait használják az optimális szőrtelenítés érdekében. Ennek köszönhetően megsemmisül a szőrtüsző anélkül, hogy a környező szövetek megégnének. A kezelés kizárólag növésben lévő szőr esetén eredményes. Néhány szőrszál visszamaradhat a kezelt területen, aminek következtében egynél több kezelése van szükség, a kezelés során csak azok a szőrtüszők sorvadnak el, amelyek éppen a növekedési fázisban vannak ebből adódóan 6-10 hetes szünetek beiktatása mellett több kezelésre is szükség van, hogy a szőr tartós eltávolítása minden szőrszál esetében hatékony legyen.
 4. Utókezelés, az otthoni bőrápolással kapcsolatos tanácsok: a kezelést követő 24 órában ne menjünk uszodába, kerüljük a klóros vizet, a forró zuhanyt, szaunázást vagy a szolárium okozta irritációkat.

Érdemes lehet otthonra venni egy gépet?

Egy szőrtelenítő gép beszerzésének számos előnye lehet. Rendkívül hatékony, amennyiben az IPL technológia ideálisan alkalmazható esetünkben. Tartós, hiszen az otthoni használattal a fenntartó kezelések is elvégezhetők kényelmesen, külön beruházás nélkül. Takarékos is, egy otthoni IPL végleges szőrtelenítő géppel az évek során a szőrtelenítő eszközökre és kezelésekre költött pénz egy egyszeri kiadással megúszható.

Időt és energiát spórolunk vele, valamint kényelmes, diszkrét és a kezelés bármikor megoldható, amikor időnk engedi. És végül igényes és ápolt megjelenést biztosít hosszútávon.

A végleges szőrtelenítés hátrányai és mellékhatásai

 • Mindkét kezelés során a szőrtüszők fénnyel vannak roncsolva. A lézer használata égetéssel, erős hővel jár. Gyakrabban fordul elő sötétebb bőrűeknél, a sötét, pigmentált bőr ugyanis könnyebben elnyeli a fényt.
 • A viszketés normális mellékhatásnak számít a szőrtelenítés alatt és után.
 • A szőrtelenítést követően a bőr pirossá válik pár napig és a tüszők duzzanata is jellemző.
 • A kezelt területen fájdalom, zsibbadás, bizsergés érzése szintén gyakori és normális mellékhatás.
 • Hegesedés és véraláfutás is keletkezhet az érzékeny bőrön, a kezelést követő pár napban jelentkeznek és nem sokkal később elmúlnak.
 • Nagyon ritka, de jelentős mellékhatása a fertőzés. Fontos tisztán tartani a kezelt bőrfelületet a szőrtelenítés után.

IPL és lézeres szőrtelenítés árak

Amennyiben sikerült döntenünk, milyen módszerrel szabaduljunk meg időlegesen vagy véglegesen szőrszálainktól, nézzünk példákat a kezelések árairól. Általánosságban elmondható, hogy az ár a testrészek közti méretbeli különbségektől, az alkalmazott módszertől függ, illetve attól is, hogy egyszerre mennyi testrészt kívánunk szőrteleníttetni. Függ attól is, hogy egy alkalomról van-e szó, vagy egy teljes kezelésre szóló bérletről.

Legolcsóbb az IPL szőrtelenítő készülékkel egy kezelés a szemöldök közötti területen 1.700.- Ft-ért. Ugyanez lézerrel már a duplája, 3.400.- Ft./p>

A legtöbbe, 280 000 Ft-ba egy 3 alkalmas lézeres kezelésre szóló bérlet kerül, amely magába foglalja a teljes lábak, teljes intim és a hónaljak végleges szőrtelenítését.

Választhatunk tehát igényeinknek, pénztárcánknak, fájdalomküszöbünknek megfelelő kezelések közül, otthon vagy szalonban, egy biztos: az igénytelenség és ápolatlanság soha nem volt divatban.

Megosztás

Tóth Veronika

Tóth Veronika

Főszerkesztő

Hiszek abban, hogy mindenki képes a környezetét jobbá tenni. Akár egy szép festmény, egy dal vagy egy érdekes, sokakat megérintő olvasmány által.