Eldugult mosdó

Lefolyó dugulás elhárítása – házi praktikák

Az eldugult lefolyó minden esetben bosszantó probléma, legyen szó konyhai, vagy fürdőszobai csapról, kádról, vagy akár wc-ről. Kellemetlen, amikor mosogatás után alig megy le a víz, ételmaradékok úsznak a mosogatóban, hajszálak lebegnek vissza a kádlefolyóból vagy épp rossz szagok terjengenek a szennyvízelvezetőből.

A jó hír azonban, hogy sok esetben a dugulást akár házi eszközökkel is orvosolni lehet.

Mi okozza a dugulást?

A dugulást okozhatja mind a vécé, a mosogató, a kád, vagy a zuhanyzó lefolyójába került vízkő, hajszál, köröm, mosogató- vagy mosószer-, samponmaradványok, beleejtett apró tárgyak, ékszerek.

A dugulás ellen védekezhetünk a lefolyóba tehető szűrő segítségével, mely megakadályozza a hajszálak, és kisebb tárgyak lekerülését a szennyvízelvezetőbe. Ugyanakkor az is sokat segít, ha mérsékeljük a mosogatószerek, háztartási tisztítószerek, sampon, tusfürdő és egyéb szépségápolási termékek túlzott használatát.

Működnek a házi praktikák?

Lefolyó tisztítása házilag

A reklámokból rengeteg lefolyótisztító csodaszert ismerhetünk, ám azt kevesebben tudják, hogy nem kell ezekhez a drága tisztítószerekhez fordulni, ha eldugult a lefolyónk, mert vannak olcsóbb házi praktikák is.

Ilyen például a patikában kapható bórax is. Egy tölcsér segítségével öntsünk fél pohár bóraxot a lefolyóba, majd két pohár forrásban lévő vizet. Hagyjuk körülbelül 15-20 percig hatni a keveréket, majd öblítsük le forró vízzel. Ha nem vagyunk teljesen elégedettek az eredménnyel, mert még mindig nem megfelelő gyorsasággal távozik a víz, ismételjük meg a teljes műveletet.

A másik ilyen házipraktika az ecet, és a szódabirkarbóna keveréke. Hatékonyan, és nem mellesleg a csővezetéket kímélve tisztítja meg a lefolyót a vízkőtől, segít a dugulás elhárításában, és a rossz szagok megszűntetésében. Egy tölcsér segítségével fél pohárnyi szódabikarbónát kell önteni az eldugult mosdókagyló, vagy kád lefolyójába, majd rögtön rá egy egész pohár ecetet.

A szódabikarbóna a szennyeződések, és az ecet hatására habzásnak indul, így tisztítja meg alaposan a teljes csővezetéket. Amint csillapodik a habzás, forró csapvízzel leöblíthetjük az elegyet, majd öt perc elteltével hideg vizet engedve a lefolyóba, tesztelhetjük az eredményt.

Mit lehet tenni a dugulással?

Duguláselhárítás házilag

Ha a háztartásban van egy pár száz forintért kapható wc pumpa, ennek segítségével a kisebb dugulásokat hamar megszűntethetjük. A mosogatótálcát legalább félig töltsük meg vízzel. Fontos, hogy a mosogató túlfolyó nyílását valamilyen ronggyal szorosan zárjuk le, mert pumpálás során a szennyvíz azon keresztül visszaszivároghat, és eközben a pumpálás is hatástalan lesz, elvész az ereje.

A wc pumpa gumi harangját helyezzük a lefolyó leeresztőjére, és a pumpa szárának le-fel mozgatásával próbáljuk meg megszűntetni a dugulást. Fontos, hogy a pumpa gumi harangja végig szorosan illeszkedjen a leeresztőhöz, különben a pumpálás hatástalan lesz.

A duguláselhárítás másik módja a szifon szétszerelése, és megtisztítása. Mielőtt belekezdünk, nem árt egy vödröt tenni a szifon alá, hogy a benne lévő víz ne áztassa el a konyhát, vagy a fürdőszobát. A modern szifonok már könnyen, kézi erővel is szétszedhetőek. A tömítő rögzítő csavart meglazítva engedjük le a lefolyóban lévő vizet az odakészített vödörbe.

Ezután már szétszedhetjük a teljes szifont, ügyelve arra, hogy a tömítések mindenhol megmaradjanak. Kerüljük a csővezeték feszegetését, nehogy csőtörés legyen a vége. Az alkatrészek, és a csövek megtisztítása után szereljük össze a szifont, ügyelve arra, hogy a tömítéseket mindenhova megfelelően visszategyük.

Ezután jöhet a teszt, egyrészt, hogy a víz megfelelően átfolyik-e a lefolyón, másrészt, hogy nincs e szivárgás a szifonnál, vagy a lefolyócső csatlakozásainál.

Ha a szennyvíz továbbra is nehezen folyik le, akkor a falban lévő lefolyócsövekben lehet a gond. Ezek tisztítása házilag már nehezebb feladat. Meg lehet próbálni slaggal a víznyomás segítségével, vagy lefolyótisztító spirállal megszűntetni a dugulást, azonban ha ezek sem vezetnek eredményre, mindenképp szakembert kell hívnunk a probléma elhárításához.

Eldugult WC esetében ugyanúgy megpróbálkozhatunk a bóraxos, szódabirkarbónás, ecetes tisztítással, ahogy a wc pumpa bevetésével is a dugulás megszűntetése céljából. Ha ezek nem hoznak eredményt, akkor hívjon szakembert, hisz a WC szétszerelése már nem olyan egyszerű feladat, mint egy szifon szétszedése.

Megosztás

Tóth Veronika

Tóth Veronika

Főszerkesztő

Hiszek abban, hogy mindenki képes a környezetét jobbá tenni. Akár egy szép festmény, egy dal vagy egy érdekes, sokakat megérintő olvasmány által.